Naučte se maňásky ovládat

Maňásci
Title
Přejít na obsah

Naučte se maňásky ovládat

Maňásci Living Puppets
Publikováno by manasci.cz · 21 Září 2022
Návod ke hře

Chcete zachránit život jako odvážný hasič nebo unést princeznu jako obávaný drak? To s maňásky Living Puppets není pražádný problém!
Naši maňásci jsou pro každé dobrodružství, jsou láskyplnými mazlíčky, zběhlými poradci při řešení problémů a fantastickými kontaktními asistenty. Stanou se rovnoprávnými členy rodiny a zároveň nejlepšími kamarády. A hlavně - hra s nimi je tak neuvěřitelně zábavná! Tak hurá na to!

Který maňásek je pro mě ten nejlepší?
Nabídka maňásků postaviček i zvířátek je široká, takže volba mezi nimi není právě nejjednodušší. Pro lepší rozhodování si zkuste odpovědět na následující otázky:
  • Pro koho chcete hrát? Pro děti, dospělé nebo obojí?
  • Co a kde chcete hrát? Na jevišti, v mateřské školce, na rodinných oslavách nebo chcete s nimi vyučovat?
  • Chcete s ním vyprávět pohádky, zprostředkovávat vědomosti nebo předvádět zábavné skeče?
  • Jaký by měl mít charakter? Má působit spíše ostýchavě, směle nebo legračně?
  • A co by měl umět? Potřebujete, aby jeho ruce byly hratelné? Je pro váš projekt důležitý pohyblivý jazýček?
  • A kdo si vlastně s maňáskem bude nejvíce hrát? Dítě nebo dospělý?

Tipy k rozhodování
  • Všechny postavičky o velikosti 65 cm nebo 45 cm mají hratelné ruce i pohyblivý jazýček. Zvířátka oproti tomu nemají ruce a ani pohyblivý jazýček.
  • Některá zvířátka se umí schovat v krunýři, vajíčku nebo krabičce. To umožňuje různé efekty a přístup k vašemu publiku.
  • Postavičky o velikosti 65 cm jsou zpravidla kompletně svlékatelné (až na pár výjimek, kdy jsou trička nebo botky pevně sšité s postavičkou). Postavičky o velikosti 45 cm svlékatelné nejsou.
  • Postavičky o velikosti 65 cm jsou také lépe hratelné dospělými osobami.

Mám maňáska a co nyní?
Všechny lidské postavičky mají klapačku, do které se velmi pohodlně dostanete otvorem vzadu na hlavě. Přitom zasunete ruku tak, že váš palec zamíří do spodní čelisti a zbývající prsty do horní čelisti. Při mluvení by se měl palec pohybovat dolů a nahoru a prsty v horní čelisti by měly ideálně zůstat v klidu. To se lépe řekne, než provede, že ano? Ale nezoufejte si, cvik dělá mistra! Hlavně, aby maňásek neměl pořád klapačku dokořán otevřenou!
Nyní to zkuste se samohláskami. Při "A" a "O" otevřete klapačku naplno, při "E", "I" a "U" tak napůl. Pokud si nejste jisti, vyzkoušejte si mluvení před zrcadlem.
A kdo se chce ještě více zdokonalit, může si nacvičit různé výrazy obličeje. Úsměv, smích nebo kysele zakousnutý obličej, veselý, nadšený nebo smutný. Při tom všem vám zrcadlo velice dobře poslouží.

Podívej se mi do očí, baby!
Oční kontakt je alfou a omegou při maňáskové hře! Právě oči zprostředkovávají kontakt mezi maňáskem a jeho protějškem. No a protože maňásci Living Puppets bývají zpravidla nesoustředění a celkem mimo raději pozorují obláčky a hvězdy, měli byste dbát na to, aby se skutečně dívali na osobu, se kterou právě komunikují. Popřípadě vaši ruku v zápěstí nakloňte mírně dolů.
Když bude váš maňásek promlouvat k publiku, budete vy jako hráč obdivovat jeho úžasnou frizúru pouze zezadu. Takto upnete veškerou pozornost vašeho obecenstva na maňáska. Když maňásek osloví vás, měli byste také vy s ním navázat oční kontakt.

Gestikulace
Všechny lidské postavičky o velikosti 65 cm a 45 cm mají hratelné ruce. Můžete tedy jednu ruku zastrčit do klapačky a druhou do rukávu. Ten si navléknete jako prstovou rukavici. Vhodnou gestikulací můžete zdůraznit mluvené slovo, můžete ho zcela nahradit nebo vyjádřit různé emoce. Ale stejně jako u pohybu klapačkou, myslete i zde na to, že méně bývá více!
Maňásek tak může:
  • na někoho ukazovat prstem
  • tázavě se drbat na hlavě
  • mávat
  • plácnout se do čela jako výraz pochopení
  • netrpělivě poklepávat prsty na stole...
Samozřejmě hraje velmi důležitou roli načasování. Mluvené slovo, pohyb hlavy a gestikulace, to vše musí správně do sebe zapadnout jako kolečka hodinek. Chce to jen trochu cviku a pak vše půjde zcela přirozeně.

Jak najít hlas a správně mluvit
Jako každý člověk, i maňásek by měl mít svůj hlas. Ten by měl být v souladu s charakterem postavičky a zároveň se rozeznatelně odlišovat od hlasu vašeho. Vyzkoušejte si, jakou paletu hlasů zvládnete - od hlubokých až po vysoké. Důležité je pouze, aby hlas maňáska nebyl pro vaše hlasivky přehnaně namáhavý. Ty by se vám totiž mohly pomstít, pokud byste je často a dlouho nepřirozeně namáhali. Nejlepší je zvolit si takovou hlasovou polohu, která se sice od vašeho hlasu odlišuje, ale zároveň se vám v ní snadno mluví.
Klidné dýchání a jasné vyslovování jsou právě tak důležité jako mluva, kterou musíte přizpůsobit svému publiku. Když se obracíte k dětem, musíte se vyjadřovat tak, aby vám děti rozuměly.

Poloha maňáska
Postavička, která se třepotá někde ve vzduchu, pokazí veškerou iluzi. Nehledě k tomu, že se na vás bude zpětně pořádně zlobit. To je vědecky prokázáno! Lepší bude, když jí od začátku přidělíte nějakou základní pozici. Může sedět, stát nebo promlouvat zpoza jeviště nebo krabice. A když s ní budete procházet prostorem, měli byste ji nést. Hmmm, to maňásci obzvláště milují!
Rozhodně byste neměli podcenit ani "odložení" maňáska. Obzvláště děti budou mít problém a možná vám to vezmou i za zlé, když postavičku, kterou doteď vnímaly jako nezávislou bytost, šupsnete někam do rohu. Bude lepší, když ji uložíte, až budete mimo dohled vašeho publika. Nebo může váš maňásek bydlet v kufru nebo krabici a musí si právě jít na chvíli odpočinout...
To stejné se týká i přizvání maňáska na scénu. Je lepší se nejprve podívat, zda je maňásek vzhůru. To můžete vyzkoušet i opatrným zaklepáním na krabici. Vaše publikum bude zvědavé, co se ihned začne dít!

Kdo jsem?
Nyní je jasné, na co všechno je třeba dbát, aby hra fungovala technicky. Ale jedna dost důležitá věc ještě řečena nebyla. Kdo je vlastně váš maňásek Living Puppets?
Jak se jmenuje? Jak je starý? Odkud pochází? Mluví nářečím nebo má nějaký akcent? Jaký je jeho "životní" příběh?
Čím detailněji charakter vašeho maňáska propracujete, o to důvěryhodnější bude. Není to žádná legrace - zkuste si alespoň heslovitě sepsat jeho životopis.
Věrohodná osobnost maňáska je stejně důležitá jako dobrá technika hraní. A jen tak mezi námi - kdo by nechtěl o svém nejlepším kamarádovi vědět detailně úplně všechno!

Důležité slovo na závěr
Přes všechnu tu techniku byste především neměli ztratit potěšení ze hry. Pokud budete pořád přemýšlet nad tím, jestli jste udělali vše správně, rychle zapomenete, o co vlastně jde: totiž vašemu publiku a vám dělat radost!  S trochou cviku se výše zmíněné dostaví samo a pokud ne, tak se aspoň skvěle pobavíte!

Takže: Odvahu a skvělou zábavu s maňásky Living Puppets!


  





Návrat na obsah